tisdag 29 september 2009

Roddbåtar i Norrbotten



Båten på nedersta bilden har använts vid flottningen för att dra timmer över sjön. Man satte fast båten och vinschade in timret eftersom. Den kallas "Keluvene" på finska, har inte svenska namnet. Mycket kraftigare byggd än andra på grund av dess tunga uppgift att dra några tusen timmer. Bilden tagen i Muodoslompolo. Ska söka rätt på bättre bilder som jag har någonstans.

Båten på de övre bilderna är en typisk forsbåt. Smäcker, låg i sidorna men hög i fören för att kunna möta vågorna. Typen är väldigt lättrodd - vi hade en mindre än den på bilden, byggd av tunnt virke i borden - den riktigt sköt fram för varje årtag över sjön. Och gick åt det håll man ville. Att framföra den i fors har jag inte testat.
Skulle vara riktigt häftiga tävlingar med sådana båtar. By mot by, eller stadsdel mot stadsdel om man skulle köra det i stan. Okej, det finns etablerade båttyper i både rodd, paddling och segling med både OS-status, internationella förbund o s v. Jag ser framför mig något enklare - lite åt korpfotboll eller division 6 med byalag men lite mindre plastig import än drakbåtsfestival. Vi har mycket vatten runt vår lulestad - det vore så jäkla skoj med nåt sånt här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar